2015 yılında Araştırma laboratuvarlarında geliştirilen çalışmaların insanlara ulaşmasını sağlayacak ortamı oluşturmak için RS Research’ü kuran Sanyal, ürettiği ilaçları doğrudan kanserli hücreleri hedefleyecek şekilde paketleyip, hedefe ulaşana kadar da paketin açılmamasını amaçlıyor.
Rana Sanyal, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü'nden mezun olduktan sonra doktorasını Boston Üniversitesi Kimya Bölümü'nde bu üniversitenin bursuyla tamamladı. Ardından bir biyoteknoloji şirketi olan Amgen'de araştırmacı olarak çalıştı.
2004 yılında Türkiye'ye döndü ve Boğaziçi Üniversitesi'nde biri malzeme biri ilaç geliştirme alanında faaliyet gösteren iki laboratuvar kurdu.
Araştırma laboratuvarlarında geliştirilen çalışmaların insanlara ulaşmasını sağlayacak ortamı oluşturmak için 2015'te RS Research'ü hayata geçiren Sanyal, burada kanser hücrelerini hedefleyen moleküller üzerinde çalışıyor.
"Biz piyasada, klinikte zaten kullanılan kemoterapi ilaçlarını alıyoruz, paketliyoruz. Paketlediğimiz şeyin üzerine de adresini yazıyoruz, tümörün içerisine gönderiyoruz."
Türkiye'de yeni ilaç geliştirmenin çok zor olduğu algısını yıkmaya çalışan Sanyal, akademiden girişimciliğe doğru yol alarak, hayatın her alanında kadınların lider olabileceğini gösterecek bir örnek oluyor.
"Bu kliniğe taşındığımız için çok heyecanlıyız. Burası araştırmayla insana geçen yerde arada kalan son adım. Burayı başardığımız zaman artık buradan hastalara ilaçlarını ulaştırabileceğiz."
Halen öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı görevlerini yapan Sanyal, portföyünde bulunan tümörü hedefleyen “akıllı” ilaçları 2019 yılından itibaren klinik faza taşımayı ve Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmeyi amaçlıyor.